Je to těžké. Každá šiba je jiná a kdyždá jinak poslouchá. Rikiho mám od 5ti měsíců a byla strašná práce naučit ho jen na obyčejném vodítku. Když jsme byli venku a chtěl si hrát s pejskama, zkusila jsem ho pustit. vždycky mi utekl.. jednou jsem ho našla až v útulku a další dva pokusy nebyly o nic úspěšnější.. takže jsem zkusila kde co.. cvičák, pamlsky.. nic.. on prostě má svoji hlavu a prostě neposlechne..
s tím obojkem se sklidnil.. a poslechne na první přivolání.. prostě ví, že se může proběhnout, ale zároveň ví, že musí přijít, když volám.. navíc poslední dobou začal být agresivní na psy a vzhledem k tomu, že opravdu umí teď poslechnout, nemusím se toho bát.
Nikdy bych svému pejskovi neublížila.. nikdy bych mu nedala něco, co by mu mohlo uškodit.. a vím, jak s obojkem zacházet .. je to nepopsatelný zážitek, když ho vidím běhat.. honíme se po louce a já nemusím mít to poblblé vodítko.., můžem si spolu hrát a nemusím mít strach, že mi někam uteče a něco se mu stane.. k nezaplacení

Pan soused má Akitu.. a je z toho nešťastný.. je to starý pán a jeho pes ho neposlechne, má ho zřejmě po dětech, podle toho co vyprávěl, nicméně pes je větší než ten pán sám a měl strašný problém ho udržet, když se splašil.. Pak jsme se jednou dali do řeči a vzhledem k tomu, že o těch plemenech měl pán hodně knížek, protože prý chtěl nastudovat, jak přimnět pejska poslouchat o obojku jsme se začali bavit. Nejdřív k tomu byl nedůvěřivý. ale když viděl Rikouš, zjistil, že to je trochu jinak, než co si pod tímto názvem představoval.. a má ho taky.. a pes chodí vedle něj jak beránek a může mít volný pohyb pesan i děda..